Resepi Sup Ketam Nipah Buat Penawar Demam Denggi


Bahan-bahan:


  • Ketam nipah (dibersihkan)
  • 1/2 inci halia (dikisar/diketuk)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 ulas bawang merah (dikisar)
  • 1/2 bawang besar (dihiris)
  • Sedikit lada putih (dikisar-tak letak pun tak mengapa)
  • Sedikit daun sup dan daun bawang (dihiris)
  • Sedikit bawang goreng
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Air secukupnya untuk kuah
  • Garam dan serbuk perasa secukupnya


Cara-cara:


  • Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumiskan semua bahan kisar sehingga garing.
  • Kemudian masukkan air biarkan memdidih seketika.
  • Masukkan pula ketam yang sudah dibersihkan.
  • Kemudian tambahkan air lagi sehingga ketam-ketam tu tenggelam. (kuah boleh diperlebihkan untuk dihirup).
  • Kemudian masukkan garam dan sedikit serbuk perasa dan biarkan mendidih dan biarkan kulit ketam bertukar warna menjadi kemerahan sehingga masak menyeluruh. Bila dah masak boleh la padamkan api.
  • Semasa dihidang, taburkan dengan hirisan daun bawang dan bawang goreng.

Selamat mencuba !

Resepi Lain

Related Post

  • Resepi Padprik Udang Bahan-bahan: 10 ekor udang sederhana besar ~ dibersihkan dan digunting bhg belakang 1 bj bawang putih ~ dicincang 1sb …
  • Resepi Rempeyek Ranggup Bahan-bahan: 2 cawan tepung beras 100 gm kacang tanah Sesudu teh jintan putih Sesudu teh jintan manis Sesudu teh ketumb…
  • Resepi Sotong Masak Hitam JohorBahan-bahan :Beberapa ekor sotong 1 labu bawang besar (hiris bulat) * 3 ulas bawang putih (penyekkan) * 1/2 inci halia (…
  • Resepi Puding Buah Mangga Bahan Puding Mangga1 bungkus agar-agar 1 liter susu segar cair 250 g buah mangga, dipotong halus (sedap jika dapat mang…
  • Resepi Kek Coklat Moist Bahan untuk kek coklat.Bahan A1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun ) 1 cawan gula pasir 1 cawan susu cair 1 c…
 
Copyright © 2014 Anything - All Rights Reserved
Template By Catatan Info
RP | CU | PH | RR | TCU | MFB | BM | BM | TAW | RM | SM | MLW | QL | QTS | SR | TR | TCR | HR I2U | PH | TAW | ID | AAB | FSB | AG |