Resepi Sotong Masak Kicap Pedas Berkentang


Bahan-bahan:/



250 gm sotong ~ bersihkan dan potong bulat
1 biji kentang (berat dlm 200gm) ~ belah 2 dan hiris
1 biji bawang besar**
3 ulas bawang putih**
1/2 inci halia**
10 biji cili api**
**dikisar/tumbuk (saya suka kisar/tumbuk kasar)
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 sudu besar/makan sos tiram
1 sudu besar/makan sos tomato
Kicap ~ secukup rasa (saya guna kicap manis)
Garam ~ jika perlu
Minyak.


Cara menyediakan:


1. Panaskan minyak dan goreng kentang sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 2 sudu besar dan tumis bahan2 kisar/tumbuk sehingga naik bau dan sedikit garing.
3. Masukkan sos tiram dan sos tomato, kacau rata dan masukkan sotong.
4. Masukkan hirisan bawang besar dan kicap, gaul rata. Rasakan masim, masam dan manisnya(tambahlah garam, sos tomato mengikut citarasa).
5. Akhir sekali masukkan kentang yg telah digoreng tadi dan gaul rata, matikan api dan bolehlah diangkat.
**Kalau ingin berkuah, tambahkan air. Sotong akan mengeluarkan air bila dimasak.

Click disini untuk Resepi Lain

Related Post

  • Resepi Gulai Keladi Kemahang dari Kuala Lipis Gulai Keladi Kemahang Bahan-bahannya: Keladi Kemahang Secekak keladi kemahang Tempoyak dalam 3- 4 sudu besar (biarlah…
  • Resepi Biskut MazolaBahan-Bahan:1 cawan minyak mazola 1 ½ cawan tepung gandum (diayak ) ½ cawan tepung jagung ¾ cawan gula halus 1 cawan kac…
  • Resepi Padprik Udang Bahan-bahan: 10 ekor udang sederhana besar ~ dibersihkan dan digunting bhg belakang 1 bj bawang putih ~ dicincang 1sb …
  • Resepi Sotong Masak Hitam JohorBahan-bahan :Beberapa ekor sotong 1 labu bawang besar (hiris bulat) * 3 ulas bawang putih (penyekkan) * 1/2 inci halia (…
  • Resepi Nasi Mandy (Ayam) Bahan-bahan ayam: 1 ekor ayam ~ dibelah 2 dan di cuci bersih 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar 1/2 sudu kecil serbuk jint…
 
Copyright © 2014 Anything - All Rights Reserved
Template By Catatan Info
RP | CU | PH | RR | TCU | MFB | BM | BM | TAW | RM | SM | MLW | QL | QTS | SR | TR | TCR | HR I2U | PH | TAW | ID | AAB | FSB | AG |