Bahan-Bahan:
- 1 cawan minyak mazola
- 1 ½ cawan tepung gandum (diayak )
- ½ cawan tepung jagung
- ¾ cawan gula halus
- 1 cawan kacang tumbuk
- 1 sudu teh essen vanilla
- (untuk mendapatkan hasil kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya serta ditumbuk / dikisar.
Bahan Untuk hiasan
- Kuning telur untuk hiasan
- Kacang tumbuk kasar secukupnya
Cara-Cara:
- Campurkan kesemua bahan di atas kecuali minyak. Kemudian gaulkan hingga sebati
- Masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil uli adunan hingga menjadi doh. ( masukkan minyak sedikit demi sedikit )
- Ambil doh sedikit dan bentukkan menjadi bebola kecil.
- Letakkan doh tadi di atas dulang pembakar. Lakukan sehingga habis adunan.
- Sapu bahagian atas dengan kuning telur.
- Taburkan kacang tumbuk kasar pada permukaan atasnya.
- Kemudian bakar selama 20 minit pada suhu 180°C.
- Setelah masak angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum simpan di dalam bekas kedap udara.
Selamat Mencuba !
Click disini untuk Resepi Lain