Resepi Puding Buah Mangga


Bahan Puding Mangga

  • 1 bungkus agar-agar
  • 1 liter susu segar cair
  • 250 g buah mangga, dipotong halus (sedap jika dapat mangga harum manis)
  • 1 sudu serbuk jelly
  • 175 g gula pasir
  • 300 ml jus mangga

Bahan Sos Puding

  • 350 ml susu segar cair
  • 1 sudu tepung jagung larutkan dengan 1 sdm air bersih
  • 1/2 sudu kecil vanila pasta
  • 1 biji telur, (kuningnya saja).

Cara Membuat Puding Mangga

  • Campur semua bahan seperti jus mangga, serbuk jelly (jeli), susu serta gula. Kemudian masak hingga mendidih.
  • Kemudian tuangkan mangga yang telah dipotong halus, kacau dan biarkan mendidih.
  • Siapkan loyang, dan tuangkan adunan didalamnya, kemudian sejukkan.
  • Untuk membuat sosnya, Campurkan gula ke dalam susu cair yang segar kemudian rebus dan biarkan hingga mendidih. Kemudian masukkan tepung jagung yang telah dilarutkan dan masak hingga mendidih.
  • Sekarang ambil sedikit adunan dan campurkan telur kuning kedalam rebusan saus tersebut kacau hingga sebati dan biarkan hingga mendidih. Siram sos diatas permukaan puding
Selesai

Selamat Mencuba !

Resepi Lain

Related Post

  • Resepi Coklat Ferrero Rocher Bahan-bahan: 250gm butter 80gm gula icing 20gm qroquant/cornfleks hancur 360gm tpg gandum 100gm almond powder 40gm tpg…
  • Resepi Roti Lasagna Di rumah anda ada lebihan roti yang hampir expired? Jangan di buang. Anda boleh buat roti lapis berdaging atau bread la…
  • Resepi Rendang Maman Minang Rendang Maman Ayam Kampung Bahan-bahan: 1ekor ayam kampung atau boleh juga (1 ekor itik/10 ekor puyuh/1kg daging) 2…
  • Resepi Mini Pavlova Bahan-bahanMeringue Pavlova ( yang berwarna putih tu ) 6 biji telur ( bahagian putih telur ) 1 cawan ( 200gram ) gula c…
  • Resepi Sup Ketam Bahan-Bahan4 ekor ketam bunga. 4 labu bawang merah (dikisar) 2 ulas bawang putih (dikisar) 1.5 sm halia (dikisar) 1 bun…
 
Copyright © 2014 Anything - All Rights Reserved
Template By Catatan Info
RP | CU | PH | RR | TCU | MFB | BM | BM | TAW | RM | SM | MLW | QL | QTS | SR | TR | TCR | HR I2U | PH | TAW | ID | AAB | FSB | AG |