Resepi Telur Pindang

Bahan-bahan


  • 10 butir telur
  • 10 helai daun jambu
  • 3 helai daun jati
  • 50 gram kulit bawang merah
  • 2 cm lengkuas diketuk
  • 3 helai daun salam
  • 50 gram gula merah
  • 1 sendok makan garam
  • 2.000 ml air


Cara membuat:

1. Letakkan separuh dari bahan-bahan ke dasar periuk.
2. Susun telur dan tutupi telur dengan separuh lagi bahan bahan daun
3. Rebus dengan api perlahan selama 3 jam. Tambahkan air jika perlu.

# terdapat banyak versi telur pindang.
# ini cuma guildline penghasilan telur pindang yang mudah
# Terdapat juga lain lain daun yang digunakan untuk memasak telur pindang seperti senduduk dan serai serta rempah ratus yang lain.
# Lain tempat resepi telur pindang juga berbeza.
# Telur pindang memerlukan masa yang lama untuk direbus, ada yang memakan masa selama 3 hari untk hasil terbaik.

Selamat Mencuba !

Resepi Lain

Related Post

  • Resepi Kek Coklat Moist Bahan untuk kek coklat.Bahan A1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun ) 1 cawan gula pasir 1 cawan susu cair 1 c…
  • Resepi Padprik Udang Bahan-bahan: 10 ekor udang sederhana besar ~ dibersihkan dan digunting bhg belakang 1 bj bawang putih ~ dicincang 1sb …
  • Resepi Puding Buah Mangga Bahan Puding Mangga1 bungkus agar-agar 1 liter susu segar cair 250 g buah mangga, dipotong halus (sedap jika dapat mang…
  • Resepi Rempeyek Ranggup Bahan-bahan: 2 cawan tepung beras 100 gm kacang tanah Sesudu teh jintan putih Sesudu teh jintan manis Sesudu teh ketumb…
  • Resepi Sotong Masak Hitam JohorBahan-bahan :Beberapa ekor sotong 1 labu bawang besar (hiris bulat) * 3 ulas bawang putih (penyekkan) * 1/2 inci halia (…
 
Copyright © 2014 Anything - All Rights Reserved
Template By Catatan Info
RP | CU | PH | RR | TCU | MFB | BM | BM | TAW | RM | SM | MLW | QL | QTS | SR | TR | TCR | HR I2U | PH | TAW | ID | AAB | FSB | AG |